Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

24.7.23
0
OSADA SAMOTÁRU – VIII. kapitola
Dňa 4. mája 1946 sme trhli na menší výlet, na ktorom boli: Mike, Kid, Bob, Tex. Žolo, Tom, John, Jim a Mery neboli.
Šli sme na starý Kidov barak, kde sa nám veľmi páčilo. Bolo tam ako v hoteli. Okolo 10. hodiny prišli aj dievčatá Peggy a Joan. Chvíľu sme sedeli a rozprávali, či náhodou nevideli večne túlajúceho sa Žola. Potom sme sa zobrali a šli fotografovať. Mike sa každému ukazoval, ako je vystrihaný ani gróf. Bob urobil asi 4 snímky a išli naspäť domov dievčatá. My sme naďalej ostali v starej chatrči. Kid navaril dobrý obed, po ktorom sa nám dobre spalo. Po obede prišla zase Peggy. Tak asi okolo 5. – 6. hodiny sme sa poberali domov. Cestou zastavili sme sa v hostinci „U Zelenej Lipy“. Tam nám po chuti padlo čierne pivečko. Keď sme si popili, poberali sme sa zasa do kina, kde nás Joan čakala aj s lístkami.
            
Keď sa kino nehralo, šli sme každý domov. Bob, Mike, Peggy a Kid šli ďalej sa zabaviť ku Láďovi, ktorý je im po ruke. Na ulici sme sa zišli aj so Žolom, ktorý mal prázdnu „tornu“ na chrbte a vysvetľoval, že on bol tam. Keď sme nešli, zobral sa a šiel na tramp radšej s druhými, ako by mal ísť za niektorým opýtať sa, čo a ako, či sa ide alebo nie, ale on sa zo všetkého zobral a robil po svojom. Merina to isté urobila, čo Žolo. Preto mu Kid povedal, že aby to viacej nerobil, je to hlúposť. Mike sa len trmácal po ulici a smial, že on predsa už viac vie ako Žolo. Naňho nemôže sa nikto ponosovať ako na niektorých. Bobo už bol v dosť dobrej nálade, keď vstúpil do hostinca. Na jeho rozkaz hneď sa naplnilo 5 poldecových pohárikov čohosi tvrdého a volal svojich kamarátov.
Ako tak šiel zavolať Pegginu, Kid zbadal, že gringo siaha po poháriku. Hneď ho okríkol, prečo to berie, keď to nie je jeho. Milý gringo sa odtiahol nabok a išiel ku Kidovi, ktorý ho s úsmevom čakal a začal ho podpichovať, či je to jeho. „Čo ťa je do toho?“ Chcel silou mocou niečo vyvolať. Ľudia sa pozerali na nich ako v cirkuse. Kid ho stále udobroval, že to sa nesluší, sme chudobní obidvaja, načo je bitka. Ale gringo bol rozzúrený stále viac a viac. Číhal na svoju obeť ako tiger. Zo zúrivosti ho kopol aj do nohy. Kid sa ešte podceňoval a mazlil s ním. Až naraz gringo ho volal von, že mu ukáže. Kid mu naznačil, že má miesto tu v miestnosti a vtedy gringo sa zahnal, ale len do vzduchu. Kid sa uhol v poslednej vterine a vtedy olejový gringo zacítil dosť slušný hák, po ktorom narazil na stenu a s dunivým pádom sa zvalil na zem, kde ostal ležať ako zabitý.
Hneď sa ho ujali jeho kamaráti a vyniesli ho von. Kid si vymenil s jeho kamarátmi pár slov, vypil obsah pohára a poberal sa domov. Ostatní sa ďalej s veselosťou pri hudbe zabávali.
Ahoj
Dňa 9. mája 1946 o 7. hodine mala byť 7. schôdza. Na schôdzu prišli: Mike, Joan, Kid. Ostatní ani jeden, preto sa schôdza nekonala. Na druhý deň sme sa stretli s Tomom, ktorému sme oznamovali, že takto to ďalej nemôže ísť. Radšej vystúpime a odpárame odznaky, na ktoré sa veľmi tešil krívajúci Žolo. Hneď ten večer, keď sme šli domov, Mike sa rozhodol, že zostane v osade a nebude odparovať svoj zašpinený odznak pre druhého.
Kid ešte stále je na tom, že keď uvidí, že sa bude lepšie a živšie pracovať, ako to rozprával Tex, že zoženie starých členov, tak by to malo význam i naďalej ostať v osade. Veď prečo by nie, je to radosť si spoločne zaspievať i zahrať si schuti, ako sa to robievalo pred 3-mi – 4-mi rokmi.
HORÁM ZDAR
Dňa 8. mája 1946 sme podnikli menší tramp, na ktorom sa zúčastnili Kid, Mike, Žolo. Boli sme na Kidovom baraku, kde sa nám všetko páčilo. Najmä Žolo obdivoval celé okolie, kde len dohliadol. Kid si len po chvíli hral na jeho rozheganej ťahacej harmonike. Mike pískal ako štiplák.
Dňa 16. mája 1946 konala sa u Admirála 8. schôdza, na ktorej sa zúčastnili: Jim, Tex, Fox, Kid, Mike, Bob, Joan a ešte jedna slečna, ktorá tiež vstúpila do osady Samotárú. Tom , Krafalo, Žolo, Johny, Peggy tí neboli na schôdzi. My ôsmi sme sa uzhodli, že na budúci štvrtok budeme voliť nového šerifa, podšerifa, tajomníka, pokladníka a tak ďalej. Jim sa pýtal Foxa, či chce vážne ostať a riadne sa držať v osade „Samotárú“. Starý zálesák Fox na všetko privolil, my sme sa s tým uskromnili. Potom sme si zaspievali a išli pohromade domov.
koniec VIII. kapitoly

◄ VII. kapitolaIX. kapitola ►



SÚVISIACE ČLÁNKY:

ARCHÍV portálu račan.sk:


0 komentárov:

Zverejnenie komentára